R.K. basisschool J.H. Newman

kwaliteit, openheid, diepgang

Error: Dit bestand bestaat niet?

Jan van Beurden

VanBeurden

Pasen,… gaat over de paashaas en gekleurde eieren en Pinksteren heeft ook een tweede Pinksterdag,..?! Veel verder komen ook, op zogenaamde Rooms Katholieke lagere scholen onderwezen Tilburgers en andere zuiderlingen vaak niet als ze naar de betekenis van die vrije dagen gevraagd worden. Niet dat die kennis nu zo cruciaal of zelfs onmisbaar is voor ieder rechtoplopend wezen, maar het is wel een onderdeel van onze westerse culturele historie en de morele rugzak waaruit we zo nu en dan iets bruikbaars kunnen putten. Wat te denken van bijvoorbeeld de vette jaren die we moeten benutten om de onvermijdelijke magere jaren op te vangen. Zouden er zoveel huizen “onder water staan” in de huidige crisis als we die les echt goed geleerd en in de praktijk gebracht hadden? Hij, die zonder zonden is, werpe de eerste steen, leert ons meer dan de vergaderende tijgers van ons dure justitieel apparaat, die momenteel zelfs overwegen om het slachtoffer mede de strafmaat te laten bepalen. Hoezo symboolpolitiek? Wat te denken van de barmhartige Samaritaan in de huidige discussie en kosten rondom de zorg. Om als specialist of ziekenhuis/zorgdirecteur de barmhartige Samaritaan uit te hangen met een beloning van enkele tonnen is behoorlijk hypocriet.

Ik heb mijn eerste persoonlijkheidsfundamenten mogen leggen bij liefhebbende ouders thuis en vanaf mijn vijfde enkele dagdelen in de week op de fraterschool in Goirle, de Albertus Magnusschool.  Fraters als Ferdinand, Grassianus, Hieronimo, Prudentius en enkele vergeten namen probeerden Jantje wat bij te brengen en op het rechte spoor te brengen c.q. houden. Ik kreeg er interesse voor veel uiteenlopende zaken. Ik kan een beetje schrijven, durf zelfs af en toe een pijpje houtskool of een olieverfpenseel te hanteren en meen toen al geleerd te hebben zuinig te zijn op de natuur, wat we nu, pas veel later, ons milieu noemen en daar waar mogelijk behulpzaam in de maatschappij te staan.

Ik zeg de initiatiefnemers van de JH Newmanschool mijn begrip en steun toe  om te komen tot een “nieuwe”  (feitelijk dus oude en oorspronkelijke) schoolvorm, die weer net iets meer is gebaseerd op een historie en een cultuurresultaat dat gestoeld en gebaseerd is op de lessen uit de bijbel en de vergiffenis schenkende levensstijl zoals het Rooms Katholieke geloof die vooral uitdroeg en onderwees.

Men zal zeggen dat er toch al zoveel goed Rooms Katholiek onderwijs voor handen is, maar ik zie dan helaas vooral veel paashazen en felgekleurde eieren langskomen,… SUCCES.